Milyen a jó karakter, ha...

augusztus 18, 2018

Sziasztok! :)

Olybá tűnik, hogy olvasási és értékelésírási válság felé sodródom, úgyhogy ma egy kicsit bepillantást nyerhettek abba, hogyan vélekedem egyes karakterekről. Mert köztudottan lehet jól és rosszul is felépíteni egy főgonoszt, vívódó hőst vagy épp a másik nem jegyeit nagyobb arányban magában hordó szereplőt, pedig nem kellene. 
A szereplők adják egy történet lelkét azáltal, hogy értük izgulunk, amikor felpörögnek az események, ellenük vagy nekik szurkolunk, róluk beszélünk és nem utolsó sorban általuk kerülhetünk kicsit közelebb az író személyéhez: ki ő, kivé akar válni, milyen emberekkel, eszmékkel és célokkal szimpatizál stb.

Hat olvasmány hat szereplőjén keresztül lássuk is, milyen a jó karakter, ha...


...a végtelenül tökéletlen, de szerethető alak: Khedryn Faal
Rögtön legkedvesebb sorozatom, az Áramlatok egyik főhőse kerül terítékre, akit máig a kedvenc férfi szereplőmnek tartok.
Khedryn a Junker nevű űrhajó kapitánya, hajóroncsok után kutat, egyben főállású nem-szuperhős. Sokszor meghátrál, hibázik, olyan őrültségek jutnak az eszébe, hogy kiszaladnál a messzi-messzi galaxisból, és mégis... Gyarlóságait képes levetkőzni a barátaiért vagy épp egy ártatlan gyermekért,
és esendő, emberi mivoltával könnyű azonosulni. Csak egy bevallása szerint csúf, szerencsétlen szerelő, akinek mégis rendben van az önértékelése, mert kellő humorral kezeli hiányosságait. Egyéb testi hibája mellett kávé- és rágófüggő, roncsok szerelmese és droidok utálója, tehát a furcsaság-faktor is megvan, és voilá, kész a valódi ember!

...megnyerő és rabul ejti a szíved: Alucard Emery
A mágia árnyalatai elbűvölő kapitánya. Alucard  még az én makacs szívemet is meghódította laza stílusával, jó humorával és gondolataival. Félelmet nem ismerő, egészséges öntudattal megáldott mágus és kapitány, de félelmet és aggodalmat igenis gyakorló barát, testvér, szerető. Perfection!

...kompetens, erős nő, aki tényleg nő marad: Annileen Calwell
A Kenobi c. könyv legfontosabb női karaktere példaként álljon azok előtt, akik keresik az arany középutat naiv, hisztis lányok és vérbeli amazonok között. Annileen a hétköznapokból ismert dolgozó, gyermekeit egyedül nevelő anya, aki minden megpróbáltatást túlél és szilárd támasza azoknak, akiknek szüksége van rá. Kissé komor és idegeskedő, de könnyen meg lehet érteni, miért mennek idegeire egyesek, míg másokhoz képes szeretettel szólni. Temperamentumos és bátor, egyben szeretetre és jó társaságra éhes. Mindenki megtalálhatja benne azt, akivel azonosulni tud.

...ha feminin oldalát megélő férfi: Robin Dare
Az Ikercsavar Krónikák vámpírja, aki kissé kilóg a nagy vérivók sorából. Szerencsére nem csillogó bőrű vegetáriánus (remélem kellően leheletfinom volt az utalás), de nem is harapja ki az első szembejövő, toroknak kinéző sejthalmazt. Robin egy srác, aki ki meri fejezni az érzéseit, nem a partnerek állandó váltogatásában látja a jövőjét, sokkal inkább a tartós kapcsolatban, és olyan különc szokásai is vannak, mint a szemei festése. Sebezhető ugyan és mentális betegség is került a pakkba, de ne hallgassuk el, hogy bátor, előremutatóan fejlődik a személyisége, ért a fegyverekhez és mégis csak képes átharapni a torkod, ha úgy van.

...nem egy jóra törekvő hős, de nem lehet utálni: Tom Pastor

Aki olvasta A nagy illúziót, valószínűleg látja, hogy a mi narkós festőnk nem egy hobbi-jótevő, de ha a szerettei benne vannak a pakliban, bizony mindent elkövet a játékban. Egy lépéssel tragikusabb történetű, gyarlóbb ember, mint Khedryn, így a sötét oldalunk minden bizonnyal jobban tud azonosulni vele, főleg, ha még a nagy kérdésekben is rendre rosszul döntöttünk.

...kifejezetten antihős: Láthatatlan Ember
A láthatatlan ember Láthatatlan Embere az eddigi hőseinkkel ellentétben nem finomkodik a legkevésbé sem. Kihasznál embert, állatot, nem is embertársaiként tekint a körülötte élőkre, mert csupán ő az a felvilágosult közülük, aki képes volt a láthatatlanságot elérni. Őrült, szétesett személyiség, nehéz megfogni, miért lehet szeretni. Nekem sikerült a maga szintjén megkedvelnem a stílusa és érdekes meglátásai miatt, könnyű azonosulni a hétköznapi értelemben vett láthatatlansággal és magánnyal, valamint korabeli tudományos fantasztikummal és társadalomkritikával fűszerezett a misztikuma.

Egyelőre itt elvágjuk a listát, de folytatása következik. 
Ti milyen karaktereket társítanátok az egyes pontokhoz, és miért? Milyen más pontokat tudtok még mondani? 
Kíváncsian várom a válaszaitokat :)

You Might Also Like

0 megjegyzés

Molyon is fent vagyok ;)

Keress a Facebookon ;)

Heti népszerű